اعتماد به نفس بالا میتواند به بچهها انرژی و شجاعت لازم برای رسیدن به آرزوهایشان را بدهد. کودکی که فاقد اعتماد به نفس کافی باشد ممکن است در نتیجه چندین موقعیت متفاوت به این حالت ناخوشایند رسیده باشد. هنگامی که متوجه ریشه مشکلات نوجوان خود شدید، اطلاعات لازم را برای تقویت اعتماد به نفس وی در اختیار دارید. روش درمانی مناسب برای شناسایی و افزایش عزت نفس کودک میتواند شامل گروه درمانی باشد. گروه درمانی با کشف ریشههای عدم اعتماد به نفس کودک و منبع این افکار بحرانی، به کودک کمک میکند و روی ایجاد صدای درونی مثبتتر کار میکند و به کودک کمک میکند تا برای خود ارزش بیشتری قائل باشد.
علت اعتماد بنفس پایین در کودکان
کمبود تشویق
برای این که کودک استعدادها و تواناییهای خود را عمیقا باور کند، نیاز به تشویق فراوان از طرف بزرگسالانی دارد که دوستش دارند. اگر یک نوجوان در طول دوران کودکی خود دلگرمی و تشویق کافی را دریافت نکند، ممکن است این پیام را در درون خود نهادینه کند که توانایی زیادی ندارد و همیشه در آینده با حس عدم اعتماد به نفس دست و پنجه نرم کند. “خودباوری مظهر اعتماد به نفس، عزت نفس و احساس دوست داشته شدن و احساس محبوب بودن در میان دیگران است.
انتقاد مداوم
خودپنداری مثبت با اعتماد به نفس رابطه مستقیم دارد. اگر والدین فرزند خود را با انتقادات ناخوشایند بزرگ کنند، ممکن است کودک پیام منفی در مورد خودش دریافت کند. نتیجه انتقاد بیش از حد ممکن است نوجوانی باشد که فکر میکند که به اندازه کافی برای مقابله با چالشها و دستیابی به اهداف خود توانمند، قوی یا باهوش نیست. کودک ممکن است استمرار لازم برای ادامه تلاش را نداشته باشد.
محافظت یا اضطراب بیش از حد والدین
برخی از والدین با محافظت بیش از حد یا گرفتن استقلال کودک، اعتماد به نفس او را خفه میکنند. این کودک ممکن است به این باور برسد که افکار و تواناییهای خود دارای نقصهایی است و برای تصمیمگیری و امتحان چیزهای جدید به کمک نیاز دارد. والدین همچنین ممکن است اضطراب خود را روی کودک پیاده کنند که باعث میشود کودک با گذشت زمان فرض کند که تمام این اضطرابها بخاطر او بوده و خود را مقصر بداند. سرانجام، کودک به دلیل قرار گرفتن مداوم در معرض اضطراب والدین، ممکن است دچار ترس و واهمه شود.
مقایسههای منفی
اگرچه مقایسه کودکان میتواند وسوسه انگیز باشد، اما این کار میتواند یک پیام منفی به کودک شما ارسال کند. “مقایسه کردن احساس اعتماد به نفس و خودباوری کودک را از بین میبرد زیرا او از این مقایسه این پیام را دریافت نمیکند که او توانا و باهوش است. وقتی شما دو کودک را کنار هم قرار میدهید، آنها را با یکدیگر مقایسه کرده و نقاط قوت یک کودک را در برابر نقاط ضعف کودک دیگر برجسته میکنید، کودک در کوتاه مدت معمولاً احساس کمبود و آسیب میکند.
انتظارات غیر واقعی
همه به اهداف نیاز دارند و کودکان نیز از این قضیه مستثنی نیستند. اما اگر والدین انتظارات غیر واقعی را به کودک خود تحمیل کنند، او احتمالاً با تحقق این انتظارات مبارزه خواهد کرد. از آنجایی که کودک در نهایت شکست میخورد، اعتماد به نفس او ضربه جدی میبیند زیرا احساس میکند در حال رشد نیست و نمیتواند پیشرفت مطلوبی را انجام دهد.
علائم و عوارض عدم اعتماد به نفس
عدم اعتماد به نفس میتواند کیفیت زندگی کودکان را کاهش داده و آنها را در معرض مشکلات روحی و روانی، عاطفی، اجتماعی و رفتاری قرار دهد. اگر آنها:
- نسبت به خود بسیار منتقد هستند و به خود نگاه منفی دارند
- احساسات منفی زیادی دارند، مانند: عصبانیت، شرم، گناه، غم، نگرانی
- باور دارند که از همسالان خود کمتر هستند
- نمیتوانند تعارف دیگران را بپذیرند
- نسبت به انتقاد حساس هستند
- خود را برای موقعیتهایی که خارج از کنترل آنها است سرزنش میکنند
- از امتحان کردن چیزهای جدید میترسند
- قادر یا مایل نیستند که صادقانه نیازها، افکار و احساسات خود را به دیگران بگویند و ارتباط برقرار کنند
- دائماً به دنبال تأیید از طرف والدین، همسالان و سایر بزرگسالان هستند
- افراد دیگر را مورد آزار و اذیت قرار میدهند
- رفتار غیرقابل قبول دیگران را تحمل میکنند
- خودشان را آزار میدهند
مزایای گروه درمانی برای بالا بردن اعتماد بنفس کودکان
همه بچهها مهارتهای اجتماعی خوبی ندارند. هرچه زودتر این کودمان در مدیریت خود در گروهها مهارت پیدا کنند، بهتر است. گروه درمانی به کودکان فرصتی بینظیر برای رشد مهارتهای اجتماعی و اعتماد به نفس ارائه میدهد و این بهترین هدیهای است که هر کودکی میتواند دریافت کند.
گروه درمانی مانند یک مرکز تناسب اندام برای مهارتهای اجتماعی است. نوجوانان از یک تجربه گروهی مثبت با ابزارها و تواناییهای جدید بین فردی بیرون میآیند. آنها در کلاس صحبت میکنند، در برابر فشار منفی همسالان خود مقاومت میکنند و برای خودشان ایستادگی میکنند. کار گروهی همچنین به نوجوانان کمک میکند تا ظرفیت خود را برای ابراز وجود و ابراز احساسات افزایش دهند. از آنجا که ناامنیهای اجتماعی شروع به حل شدن میکنند، کودکان در صحبت کردن با بزرگسالان احساس راحتی میکنند. فواید گروه درمانی چیست؟ در اینجا یک لیست پنج موردی برای فواید گروه درمانی وجود دارد:
اعتماد به نفس اجتماعی
جلسات گروهی به بچهها مکانی برای ترکیب راههای جدید ارتباط و ایجاد رفتارهای بهتر اجتماعی میدهد. با ایجاد اعتماد به نفس و بهبود مهارت برای صحبت در گروهها، کودکان احساس راحتی بیشتری میکنند و خود را در موقعیتهای اجتماعی در زندگی روزمره ابراز میکنند.
مهارتهای بهتر ارتباطی
بسیاری از نوجوانان در به اشتراک گذاشتن عواطف خود مشکل دارند و تمایل دارند تا احساسات خود را سرکوب کنند. رفتارهای عجیب و غریب مثل بدخلقی، تحریک پذیری و سرپیچی اغلب به دلیل عدم ابراز فشارهای عاطفی ایجاد میشود. در گروه درمانی، به بچهها فرصتی داده میشود تا احساسات و ترسهای خود را در ارتباط با نوجوانان دیگر کشف کنند و با پیشرفت مهارتهای ارتباطی، میتوانند رشد بلوغ خود را تجربه کنند.
تأثیرات مثبت همسالان
تاثیر فشار همسالان در زندگی نوجوانان به دو صورت مثبت و منفی است. وقتی بچهها در جمع همسالان خود هستند و تلاش میکنند که خودشان را بهبود ببخشند و راههای سالمتری برای برقراری ارتباط پیدا کنند، احساس تنهایی نمیکنند. هر هفته، اعضای گروه پیروزیهای یکدیگر را تشویق میکنند و جشن میگیرند. این محیط مثبت خود باوری لازم را برای غلبه بر عدم اعتماد به نفس به بچهها ارائه میدهد و ابتکار عمل اجتماعی بیشتری در اختیار بچهها قرار میدهد.
بهبود روابط
نوجوانان گوشهگیر احتمالاً از اضطراب و افسردگی رنج میبرند. این نوجوانان در تلاش برای فرونشاندن ترس و ناامنی از همسالان خود جدا میشوند. جلسات گروهی به بچهها فرصتی میدهد تا روابط آنها با همسالان خود کیفیت بهتری داشته باشد. به بچههایی که در مدرسه روابط خوبی ندارند فرصتی داده میشود که دوباره شروع کنند و به فردی تبدیل شوند که در محیط خارج از مدرسه از آنها قدردانی کنند.
کاهش استرس
نوجوانان غالباً از فشارهای اجتماعی و آکادمیک احساس حقارت میکنند. کار گروهی با فراهم کردن فرصتی برای بچهها باعث میشود که آنها با همسن و سالان خود که آنها را درک میکنند صحبت کرده و از استرس در امان بمانند. آنها یاد میگیرند که به مشکلات از زاویه دیگری نگاه کنند و حس شوخ طبعی سالمی داشته باشند.
درمانگران چگونه این گروهها را تشکیل میدهند
در ابتدا، هر کودک یا نوجوانی یک ارزیابی اولیه یک به یک را انجام میدهد تا از مناسب بودن او برای گروه اطمینان حاصل شود. در این مدت، درمانگران تاریخچه و علائم فرزند شما را در نظر میگیرند. این گروهها بطور خاص برای ایجاد یک محیط حمایتی برای همه ساخته شدهاند.
اگر قبلاً درمان فردی را امتحان کرده و نتیجهای نگرفتهاید، ممکن است گروه درمانی کودک یا نوجوان همان کاری باشد که کودک شما احتیاج دارد تا عملکرد بهتری داشته باشد، کمتر احساس تنهایی کند و واقعاً مهارتهای مقابلهای و سالمتر را یاد بگیرد و آنها را پیاده کند.
نگرانیهایی در مورد گروه درمانی کودک و نوجوان
فرزند من خجالت میکشد که با بچههای دیگر در مورد مشکلات خود صحبت کند
اکثریت قریب به اتفاق کودکان و نوجوانان در ابتدا در برابر ایده گروه درمانی مقاومت خواهند کرد. به خصوص اگر فرزند شما با اضطراب اجتماعی دست و پنجه نرم میکند، ممکن است یک فعالیت گروهی واقعاً ترسناک به نظر برسد.
با این حال، معمولاً بچهها پس از امتحان کردن این روش بسیار خوشحال میشوند. آنها میگویند که نه تنها این گروهها به اندازه انتظارشان ترسناک نیست، بلکه جالبتر است زیرا آنها با بچههای دیگر کار میکنند. میتوانید به فرزند خود اطمینان دهید که همه افراد گروه نیز مانند او با مشکلی دست و پنجه نرم میکنند. آنها تنها نیستند و لازم نیست خجالت بکشند.
بچه من نمیخواهد در این گروهها شرکت کند
اگر نگران سلامتی فرزندتان هستید و او نمیخواهد به جلسات درمانی بیاید، تشخیص دادن چیزی که فرزند شما واقعاً میخواهد میتواند مفید باشد. شاید فرزند شما دوستان بیشتری بخواهد تا احساس نگرانی کمتری کند یا در مدرسه بهتر عمل کند. چیزی را پیدا کنید که برای فرزند شما مهم باشد و به او بگویید که درمان میتواند در دستیابی به آن هدف کمک کند.
من نگران هستم که قالب گروهی به اندازه درمان تک به تک مؤثر نباشد
در ابتدا، ما یک ارزیابی دقیق برای تعیین اینکه آیا گروه درمانی میتواند برای فرزند شما مفید باشد یا خیر، انجام میدهیم. بسته به آنچه کودک شما با آن دست و پنجه نرم میکند، درمان فردی ممکن است مؤثرتر باشد.
گروه درمانی به ویژه برای کودکان و نوجوانانی که از لحاظ اجتماعی مشکل دارند، در برابر درمان فردی مقاوم بوده و یا تشویق و حمایت همسالان برای آنها موثر واقع میشود، بسیار مفید است. گروه درمانی اغلب اوقات مکمل خوبی برای درمان فردی است زیرا بسیاری از مراجعین هر دو را انجام میدهند.
فعالیتهای گروه درمانی
حال اجازه دهید مواردی را بررسی کنیم که درمانگران میتوانند در گروه درمانی انجام دهند تا به فرزندانتان کمک کنند احساس راحتی بیشتری نسبت به خود داشته باشند. این فعالیتها برای عزت نفس کودکان دبیرستانی مناسب است، اما میتوانند در هر درجهای با کودکان کار کنند.
“من هستم”
یکی از محبوبترین فعالیتها برای ایجاد عزت نفس فعالیت “من هستم” است. در این تکنیک از تأیید مؤثر و مثبت استفاده میشود. کودکان تشویق میشوند که مثبت و پر انرژی به چیزی که شخصیت آنها را میسازد فکر کنند. ایده این است که با نوشتن این افکار مثبت، آنها در ذهن کودکان تقویت میشوند و با مثبت اندیشی در مورد خود و ویژگیهای خود، عزت نفس آنها بیشتر میشود.
برای انجام فعالیت “من هستم” ، کودکان به هر یک از موارد زیر نیاز دارند:
- یک برگ کاغذ
- یک قلم یا مداد
- یک سری مجله و استنسیل
- قیچی و چسب
کودکان لیستی از “من هستم” روی کاغذ ایجاد میکنند. برخی از نمونههای این لیست عبارتند از: “من سخت کوش هستم.” و “من در بسکتبال خوب هستم.” هر جمله باید با “من هستم” شروع شود. دانشآموز همانطور که میتواند فکر کند، خصوصیات مثبت بسیاری را در مورد خود مینویسد.
سپس بچهها ممکن است لیست خود را با اضافه کردن برشهایی ار مجله که دوست دارند یا با نقاشی و غیره تزیین کنند. ایده این است که کودکان یا در طول سال این لیستها را نگه دارند یا در کلاس درس آویزان کنند تا کودکان و همکلاسیهای آنها مثبت بودن را در طول سال به خاطر بیاورند.
“ما هستیم”
برای مقابله با فشار همسالان، این یکی از فعالیتهای ایجاد عزت نفس برای نوجوانان است که میتواند مورد استفاده قرار گیرد. تغییر فعالیت فوق، “ما هستیم …” به صورت گروهی انجام میشود. کودکان بین خودشان زمینه مشترکی پیدا میکنند و لیستی را تکمیل میکنند که نشان میدهد چه چیزی آنها را به هم شبیه میکند.
برای مثال، یک جواب ساده “ما انسان هستیم” خواهد بود، اما تحقیقات عمیقتر منجر به چیزهای جالبی مانند “ما طرفدار [نمایش تلویزیونی] هستیم” میشود. یا “ما فرزندان متوسط خانواده هستیم.” و غیره. پیدا کردن مشترکات ممکن است منجر به دوستی شود و افراد همفکر تمایل دارند که یکدیگر را بالا ببرند نه اینکه یکدیگر را به زمین بزنند که همین امر نیز منجر به افزایش عزت نفس میشود.
لیست صفات
فعالیت دیگر “لیست صفات” کاملاً واضح است: کودکان لیستی از خصوصیات شخصیتی مثبت خود را تهیه میکنند که آنها را به یک دوست خوب یا خواهر و برادر خوب برای خواهر و برادرشان تبدیل میکند. از آنها بخواهید که در سناریوهای مفصلی توضیح دهند که چرا آنها این صفات / عناوین مثبت را در خود میبینند، همچنین از کودکان بخواهید که توضیح دهند که چگونه این صفات برای آنها و برای اطرافیان مهم است.
این موارد را میتوان به نوعی ژورنال تبدیل کرد یا روی کاغذ اضافه کرد. یک درمانگر باید به کودکان اطمینان دهد که هیچ کس آنچه را که نوشتهاند نخواهد دید. بنابراین کودکان میتوانند هر آنچه که میخواهند را صادقانه بنویسند.
ایده این است که کودکان با یادداشت کردن و / یا به اشتراک گذاشتن کاری که برای دیگران انجام دادهاند، نسبت به خود و رفتارهای خود احساس مثبتتری داشته باشند. آنها ممکن است چیزی را در درون خود کشف کنند که هرگز به آن فکر نکرده بوند. این ایده همچنین یک روش مفید برای کودکان است تا در مورد اینکه میخواهند چه نوع فردی باشند فکر کنند.
تلنگر
کودکان بایدلیستی از اشتباهات، ناکامیها و موانع موجود در زندگی خود تهیه کنند. اما پس از انجام این کار، باید به آنها را “تلنگر” بزنیم تا مثبت باشند. ایده این است که به کودکان فرصت دهیم تا خود را ارزیابی کنند، مشکل خود را حل کنند و خودشان را بهبود بخشند.
به عنوان مثال، یک دانشآموز ممکن است در لیست خود بنویسد “من در یک مسابقه ریاضی شکست خوردم”. راه حل گذر کردن از این امر میتواند این باشد: “من برای قبول شدن در مسابقه بعدی سختتر درس خواهم خواند” یا “من از درمانگر خواهش میکنم برای درک مطالب مربوط به آخرین مسابقه به من کمک کند.”
تنوع این فعالیت این است که هر دانش آموز لیستی از اشتباهات، شکستها و موانع موجود در زندگی خود تهیه کند، اما سپس آنها را در گروههای دیگر قرار دهد. هر گروه ایدههایی را از دهن خود ارائه خواهد داد که به افرادی که در جستجوی راه حل برای موارد ذکر شده هستند، کمک کند.
مصاحبه
“مصاحبه” فعالیتی است که کودکان را دو به دو کنار هم قرار میدهد تا با هم مصاحبه کنند. آنها قرار است با هدف آشنایی با شخص دیگر از شما سؤال کنند مانند “رنگ مورد علاقه شما چیست؟” یا “اگر میتوانستید به هر نقطه دنیا دنیا سفر کنید، کجا میرفتید و چرا؟”، و غیره.
در پایان جلسات، کودکان پاسخ شرکای خود را به کلاس “ارائه” میدهند. ممکن است برخی از درمانگران لیستی از سؤالات متنوعی را که کودکان در طی مصاحبه استفاده میکنند ، تهیه کنند. ایده اصلی این فعالیت این است که در ابتدای سال لیستی از ویژگیها و خصوصیات اخلاقی کودکان تهیه شود.
نامهای به خود
یک فعالیت کم ارزش (یا شاید قدیمی) نوشتن نامههایی به خود است. یعنی بچهها هرکدام نامهای به آینده خود مینویسند و هر آنچه را که آرزو دارند شرح میدهند، خواه جزئیات زندگی آنها در لحظه، خواه شعر یا اهداف آینده آنها و غیره. با این روش، کودکان قادر خواهند بود بعد از یک سال تغییر با ارزش خود را با گذشته خود قیاس کنند.
ممکن است درمانگران از کودکان بخواهند که نامههای خود را پاکنویس کنند و آنها را در پاکتهایی بگذارند تا در پایان سال به آنها بازگردد. یا ممکن است آنها از یک سرویس آنلاین مانند FutureMe.org استفاده کنند که به کاربران امکان میدهد نامه الکترونیکی خود را به مدت یک، سه یا پنج سال به تأخیر بیندازند، یا یک تاریخ مشخص را برای تحویل انتخاب کنند.