در صورت دشواری در صحبت کردن و یا درک صحبتهای دیگران و یا در صورت وجود اختلال بلع، بایستی از گفتاردرمانی استفاده شود. در گفتاردرمانی از روشهای مختلف جهت تشخیص و درمان مشکلات ارتباطی یا عارضههای مرتبط با بلع غذا استفاده میشود. امکان دارد اختلالهای زبانی و گفتاری در اثر وجود عارضههایی مانند آسیبدیدگی مغزی و یا در اثر تأخیر در رشد یا ناهنجاریهای مادرزادی ایجاد شوند. به این منظور بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران خدمات گفتاردرمانی شامل درمان اختلال بلع در کودکان و بزرگسالان را ارائه میدهد.
گفتاردرمانی در درمان چه اختلالهایی به افراد کمک میکند؟
گفتاردرمانی نوعی توانبخشی است که به درمان افراد دچار مشکلات ارتباطی و یا اختلال بلع کمک میکند. خدمات گفتاردرمانی توسط بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران ارائه میشود.
متخصصین گفتاردرمانی در درمان انواع مختلف اختلالهای گفتاری داری مهارت و تجربه هستند. این اختلالها شامل موارد زیر میباشند:
- اختلالهای گفتاری زمانی ایجاد میشوند که شخص در تولید صداهای طبیعی گفتار با مشکل مواجه شود. از جمله این اختلالها لکنت زبان و یا مشکلات مرتبط با تارهای صوتی یا حنجره میباشند.
- اختلالهای زبانی به دشواری در تفسیر و درک گفتار و یا دشواری در ابزار عقاید و ایدهها گفته میشود.
- اختلالهای ارتباطی به دشواری در استفاده صحیح از ارتباط کلامی و غیر کلامی در روابط اجتماعی اشاره میکند ( مانند اطلاع از زمان مناسب برای پرسیدن سؤال و یا شرکت در مکالمه)
- اختلالات ارتباطی مادرزادی باعث میشوند که شخص در سازماندهی افکار، برنامهریزی، قضاوت، حل مشکلات و یادآوری با مشکل مواجه شود.
- اختلال بلع به بروز هر گونه مشکل در بلع غذا اشاره دارد.
بزرگسالانی که به گفتاردرمانی یا درمان اختلال بلع نیاز دارند معمولاً به آسیبدیدگی مغزی و یا عارضههای عصبی مانند سکته مغزی دچار شدهاند. کودکان در صورت وجود اختلال شنیداری و یا اختلالات جسمانی، ذهنی یا رشدی به گفتاردرمانی و درمان اختلال بلع نیاز دارند.
مزایای گفتاردرمانی
برقراری ارتباط به افراد اجازه میدهد تا نیازهای خود را بیان کرده و با دیگران ارتباط ایجاد کرده و از لحاظ شغلی یا تحصیلی پیشرفت کنند. گفتار درمانی با درمان مشکلات ارتباطی، در این زمینه به افراد کمک میکند. مزایای گفتار درمانی شامل موارد زیر میباشند:
- کمک به افراد در انجام فعالیتهای روزمره
- افزایش اعتماد به نفس و کسب موفقیت در مدرسه و محل کار
- کمک به افرادی که قادر به صحبت کردن نیستند جهت افزایش توانایی برقراری ارتباط به روشهای دیگر
- جلوگیری از بروز آسیبدیدگی و یا استفاده بیش از حد از تارهای صوتی و همچنین بهبود آسیبدیدگی
- آموزش نحوه بلع غذا به افرادی که به آسیب مغزی یا سکته مغزی دچار شدهاند
کودک چه زمانی به گفتاردرمانی نیاز دارد؟
توانایی هر کودک در یادگیری گفتار متفاوت میباشد. جهت اطمینان از توانایی کودک در این زمینه بایستی با بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران مشورت شود.
یکی از نشانههای اولیه که مشخص میکند کودک در گفتار خود با مشکل مواجه شده است، این است که کودک در درک درخواستهای دیگران مشکلی ندارد ولی در نشان دادن واکنش و بیان پاسخ مناسب با مشکل مواجه میباشد. نشانههای دیگر که باعث میشوند کودک به گفتاردرمانی نیاز داشته باشد شامل موارد زیر میباشند:
۱۲ تا ۱۵ ماهگی
- ایجاد تعداد محدود صدا و آوا
- عدم استفاده از اشاره و حرکاتی مانند دست تکان دادن و اشاره کردن
- عدم بیان اولین لغاتی که معمولاً کودکان استفاده میکنند.
18 تا 24 ماهگی
- استفاده از اشاره به جای برقراری ارتباط در زمان تقاضا و درخواست
- عدم استفاده از عبارتهای دو کلمهای به طور مکرر
- دشواری در بیان بخش پایانی لغات
۲ تا ۴ سالگی
- عدم قرار دادن عبارتهای دو و سه کلمهای در کنار یکدیگر
- استفاده از تعداد کمتر از ۵۰ کلمه
- گفتار غیر قابل فهم (در بیشتر مواقع)
۴ تا ۵ سالگی
- تکرار اولین حرف از کلمات؛ مانند ت ت ت توپ (برای بیان کلمه توپ)
- عدم توانایی در پیروی از دستورات در کلاس درس
- تکرار صداها یا لغات در بیشتر مواقع
بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران چه اختلالهایی را میتواند درمان کند؟
- آپراکسی
- اوتیسم
- اختلال در تولید یا تلفظ لغات
- شکاف کام
- تأخیر در رشد
- دیسلکسیا (خوانشپریشی)
- عملکرد اجرایی (توجه، سازماندهی)
- اختلالهای زبان بیانی و ادراکی
- اختلال تغذیهای
- اختلال در روانی کلام
- دشواری در خواندن و نوشتن
- لالی یا سکوت انتخابی
- اختلال بلع
- پیشآمدگی زبان
- اختلال صوت
- ندول یا گره تارهای صوتی
متخصص گفتاردرمانی چگونه در درمان مشکلات خواندن، نوشتن و تلفظ به کودک کمک میکند؟
بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران دارای یک رویکرد چندحسی جهت آموزش میباشد که در روند یادگیری در خواندن، نوشتن و یا تلفظ به کودکان کمک میکند.
هر درس آموزشی به طور خاص برای هر کودک طرحریزی میشود و از سه طریق به کودک آموزش داده میشود: دیداری، شنیداری و حرکتی. نمونه به کارگیری این سه روش شامل موارد زیر میباشد:
- فلش کارتهای نشان صوتی: در این روش از کودک خواسته میشود که کلمه نوشته شده بر روی فلش کارت را ببیند و آن را به صورت شفاهی بیان کند.
- نوشتن بر روی تختهسیاه: کودک در ابتدا با مشاهده فلش کارت لغت مورد نظر را بر روی تخته سیاه نوشته و سپس همین کار را بدون دیدن فلش کارت انجام میدهد.
- لیست لغات: کودک از طریق لیست لغات و بازی با کلمات، مهارت خواندن خود را افزایش میدهد.
- ضربه بر روی دست یا انگشتان: کودک همزمان با وارد کردن ضربه بر روی دست یا انگشتان خود، لغات مورد نظر را خوانده و تلفظ میکند.
با تمرین مکرر بیشتر مشکلات گفتاری کودکان رفع خواهد شد. نقش والدین در روند موفقیت کودکان بسیار اهمیت دارد. والدین کودکانی که برنامه آموزشی را سریعتر تمام کرده و نتایج بهتری کسب میکنند، معمولاً در روند درمان کودک خود نقش موثری ایفا میکنند. در ارتباط با نحوه کمک به کودک در منزل با استفاده از تمارین و فعالیتهای آموزشی برای تقویت مهارتهای زبانی بایستی با متخصص گفتاردرمانی مشورت شود.
گفتاردرمانی برای بزرگسالان
گفتاردرمانی برای بزرگسالان شامل درمان انواع مختلف مشکلات ارتباطی و اختلالهای بلع غذا میباشد. در زمان بروز سکته مغزی یا آسیبدیدگی مغزی، جهت سازماندهی افکار، جهتیابی و حافظه به گفتاردرمانی نیاز میباشد. در برخی از مواقع بزرگسالان جهت بازآموزی عملکرد بلع و جلوگیری از وارد شدن مواد غذایی و مایعات به ریهها به کمک نیاز دارند. همچنین ممکن است در اثر بروز دمانس، شخص در به یاد آوردن افراد و رویدادها به مشکل مواجه شود. در چنین مواردی به کمک متخصص گفتاردرمانی نیاز میباشد.
در طی جلسه مشاوره با بهترین متخصص گفتاردرمانی غرب تهران برای درمان اختلالات ارتباطی، در مورد نوع مشکلات، تأثیر آنها بر زندگی و منشأ بروز این مشکلات از بیمار سؤالات مورد نظر پرسیده خواهد شد. پس از ارزیابی جنبههای مختلف زبانی و ارتباطی، برنامه درمانی مناسب طرحریزی خواهد شد.
بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران بر نیازهای بزرگسالان تاکید دارد. در ارتباط با مشکلات مرتبط با بلع غذا، سابقه پزشکی و رژیم غذایی بیمار و جزئیات اختلال مورد نظر ارزیابی خواهد شد. سپس متخصص گفتاردرمانی واکنشها و عضلات دهان و گلوی شخص را بررسی میکند. در مرحله بعد از به کارگیری ایمنترین روشهای بلع غذا اطمینان تعیین خواهد شد. امکان دارد متخصص گفتاردرمانی تغییر در نوع مواد غذایی مصرفی، تغییر در نحوه نشستن و طرز قرار گرفتن سر یا انجام تمارین ویژهای را به شخص توصیه کند.
روشهای مختلف مورد استفاده در گفتاردرمانی
بهترین متخصص گفتاردرمانی در غرب تهران از روشهای مختلفی جهت کمک به افراد به منظور غلبه بر مشکلات ارتباطی و رفع اختلال بلع استفاده میکند. برخی از این روشها عبارتند از:
- استفاده از روشهای مختلف تشخیصی شامل بررسی ویدئویی فلوروسکوپیک بلع که برای ارزیابی عملکرد بلع از طریق اشعه ایکس مورد استفاده قرار میگیرد.
- ارزیابی نحوه تغذیه کودک جهت تشخیص و درمان مشکلاتی مانند دشواری در مکیدن شیر در زمان شیردهی مادر، شکاف لب، شکاف کام و یا آنکیلوگلوسیا (گره زبانی)
- بهکارگیری تمارین ویژه جهت تقویت عضلات مورد استفاده در صحبت کردن و بلع غذا
- استفاده از تحریک الکتریکی شامل روش درمانی وایتال استیم به منظور کمک به بازآموزی عضلات مورد استفاده جهت بلع غذا
- استفاده از ابزارهایی مانند دستگاه ارتباطی مکمل و جایگزین (AACs) شامل تابلوهای ارتباطی تصویری و دستگاههای الکترونیکی تولید گفتار
- توصیه به افراد جهت استفاده از سمعک یا کاشت حلزون شنوایی برای افراد کمشنوا یا ناشنوا
اقدامات مورد نیاز پیش از جلسات گفتاردرمانی
- ارائه کپی سابقه پزشکی در ارتباط با مشکلات گفتاری به متخصص گفتاردرمانی
- یادداشت کردن نکات و سؤالات مرتبط با مشکل مورد نظر
- نوشتن مشکلات گفتاری و زبانی که والدین در کودک خود مشاهده میکنند.
- انجام تمارین و فعالیتهای روزانه مربوط به گفتاردرمانی
تفاوت بین کاردرمانی و گفتاردرمانی
در برخی از مواقع مشکلات افراد هم توسط کاردرمانی و هم بوسیله گفتاردرمانی درمان میشود. متخصص کاردرمانی در ارتباط با مهارتهای شناختی یا مهارت تفکر که جهت کسب توانایی برای عملکرد روزانه افراد اهمیت دارند با بیمار همکاری میکند. متخصص گفتاردرمانی نیز ممکن است در این موارد با بیمار همکاری کند، ولی متخصص گفتاردرمانی بیشتر بر مهارتهای ارتباطی شامل خواندن و نوشتن توجه دارد. در برخی از مواقع امکان دارد اهداف متخصص گفتاردرمانی با متخصص کاردرمانی با یکدیگر مشترک باشند؛ ولی در کاردرمانی، بر کارکردهای عملکردی اشخاص تاکید میشود در حالی که در گفتاردرمانی به مهارتهای ارتباطی افراد توجه میشود.